Verwijderen van nicotineaanslag

Naast het gezondheidsgevaar veroorzaakt nicotineaanslag ook zeer onaangename vlekken en geuren. Nicotineaanslag hecht zich aan muren, plafonds, kozijnen, deuren en aan uw huisraad. Des te langer er binnen is gerookt, des te heftiger de opbouw van de nicotineaanslag zal zijn. Om deze aanslag te verwijderen moeten de oppervlakten grondig worden schoongemaakt. De nicotine moet als het ware uit de oppervlakten worden getrokken, nadat de oppervlakten eerst zijn behandeld met een speciaal reinigingsmiddel. Nicotineaanslag of rooklucht verdwijnt simpelweg niet door de ruimte te luchten of deze te reinigen met een luchtreiniger. Daarom is het al snel verstandig om hulp van professionals in te schakelen.

  • De bevuilde oppervlakten worden behandeld
  • De nicotine wordt uit de oppervlakten onttrokken
  • De ruimte wordt gelucht en zo nodig ontgeurd

Professioneel rooklucht verwijderen 

De meeste mensen roken buiten, omdat de rooklucht dan niet binnen blijft hangen en ook geen aanslag op de woning kan geven. Echter zijn er ook mensen die de voorkeur geven aan binnen roken, bijvoorbeeld als beide partners roken of als de woning geen balkon of tuin heeft. Wanneer mensen binnen roken, zie je na verloop van tijd dat de muren en plafonds een bruine of gele aanslag krijgen. Deze aanslag ontstaat door de nicotine die in sigarettenrook zit. De bewoners zullen dit zelf minder snel merken, omdat zij de woning elke dag zien en de aanslag natuurlijk in verloop van tijd gebeurt. Wanneer zij echter willen verhuizen of de woning op willen knappen, zal het nodig zijn om de nicotineaanslag te verwijderen. 

Waarom nicotineaanslag laten verwijderen?

Je zou in principe over wanden en plafonds met nicotineaanslag heen kunnen schilderen. Echter ben je dan wel van de kleur af, maar niet van de geur en de negatieve gevolgen voor de gezondheid. Bovendien kunnen de aanslag en de vlekken na verloop van tijd weer door de nieuwe verflaag heen komen. Wanneer we het hebben over de gezondheidseffecten, gaat het over de stoffen die achterblijven nadat iemand heeft gerookt. Deze stoffen kunnen reageren met allerlei verontreinigingen in de woning en hierdoor kunnen kankerverwekkende stoffen ontstaan. Hoe langer deze stoffen in de woning aanwezig zijn, hoe groter de kans dat je ze inademt en hoe gevaarlijker de situatie wordt. 

Professioneel rooklucht verwijderen

Het schoonmaken of opruimen van ruimtes met gevaarlijke stoffen is iets dat je absoluut niet zelf moet doen. Je kunt hier het beste een professional voor inschakelen. Zij weten welke middelen er gebruikt moeten worden, dragen beschermende kleding en weten hoe zij met gevaarlijke stoffen om moeten gaan. Rookaanslag verwijderen zal dus voorzichtig, maar grondig worden gedaan. In plaats van over de nicotineaanslag heen te schilderen, wordt de aanslag juist onttrokken uit de muren, plafonds, deuren en eventueel uit meubels. 

Ontluchten van de woning

Als eerste worden alle oppervlakken behandeld met een speciaal reinigingsmiddel voor nicotineaanslag. Vervolgens wordt de overige aanslag hieruit onttrokken. Ten slotte wordt de ruimte gelucht en zo nodig ontgeurd. De ruimte enkel ontluchten is natuurlijk niet voldoende om de rooklucht te verwijderen, maar het kan wel helpen om de laatste nare geuren uit de woning te verwijderen nadat alles is schoongemaakt. 

Wat kan ik zelf doen?

Nicotine verwijderen kun je zelf doen op het moment dat de situatie nog niet zo erg is. Je kunt bijvoorbeeld regelmatig de muren, plafonds en deuren van de woning schoonmaken. Vervolgens zet je alle ramen en deuren open en laat je de woning goed doorluchten.