Plaats delict schoonmaken

 

Tijdens het schoonmaken van een plaats delict verwijderen wij alle sporen van vuil, chemicaliën, bloed en biologisch materiaal. Persoonlijke eigendommen die niet gered kunnen worden demonteren wij en voeren deze af als medisch afval. Nadat de grote schoonmaak heeft plaatsgevonden wordt de ruimte gereinigd met een professionele desinfectant die overal overheen wordt gesprayed. Na dit proces word de ruimte nogmaals geïnspecteerd om er zeker van te zijn dat deze veilig is. Indien de ruimte veilig wordt verklaard. behandelen wij deze na met een ontgeurder. Hierdoor kunnen wij verzekeren dat er geen onaangename geuren zullen achterblijven. Het is belangrijk dat deze schoonmaak uitgevoerd wordt door professionals, zodat de kans op mentale of fysieke schade zo klein mogelijk blijft.

  • Alle residuen worden verwijderd
  • De ruimte wordt schoongemaakt en gedesinfecteerd 
  • De ruimte wordt gelucht en zo nodig ontgeurd

Plaats delict schoonmaken

Als er ergens iemand is overleden op een niet-natuurlijke wijze, noemt men dit een plaats delict. De persoon kan dan om het leven zijn gebracht of suïcide hebben gepleegd. Voordat de plaats delict mag worden schoongemaakt, moet er eerst altijd onderzoek worden verricht door onder andere de politie. Nadat de plaats delict is onderzocht, mag het worden opgeruimd en schoongemaakt. Dit moet altijd op nauwkeurige wijze gebeuren. Wanneer iemand is overleden, komen er namelijk allerlei ziekten, bacteriën en virussen vrij doordat het lichaam zich in staat van ontbinding bevindt. 

Voorkom mentale en fysieke schade

Een plaats delict schoonmaken gebeurt altijd door een professioneel bedrijf. Zij weten namelijk welke reinigingsmiddelen het beste kunnen worden gebruikt. Dit zijn speciale reinigingsmiddelen die men niet in de supermarkt terugvindt. Bovendien is een plaats delict geen prettige situatie. Je wil niet dat de familie of vrienden van de overleden persoon worden geconfronteerd met de gebeurtenis. Het is daarom belangrijk dat de plaats delict goed wordt schoongemaakt om zowel fysieke als mentale gevolgen voor de nabestaanden te voorkomen. 

Gevaar voor de gezondheid

Naarmate de tijd vordert en een overleden persoon ergens voor langere tijd ligt, zal het lichaam zichzelf gaan ontbinden. Hierbij komen er allerlei lichaamsvloeistoffen vrij. Dit heeft slechte gevolgen voor de gezondheid, mocht dit niet goed worden schoongemaakt. Er kunnen tijdens de ontbinding namelijk allerlei ziekten, bacteriën of virussen vrijkomen. Wanneer de specialist de plaats delict gaat schoonmaken, dragen zij dan ook beschermende kleding. 

Plaats delict schoonmaak door een specialist

Doordat er een gevaarlijke situatie kan ontstaan, is het altijd aan te raden om een plaats delict schoonmaak door een specialist te laten doen. Zij zullen altijd eerst de situatie analyseren om te kijken wat er precies moet worden gedaan en hoe ernstig de situatie is. Vervolgens gaan zij aan de slag met het verwijderen van sporen van vuil, chemicaliën, bloed en biologisch materiaal. Persoonlijke eigendommen worden zoveel mogelijk hersteld. Soms lukt het echter niet om een item volledig schoon te krijgen. In dat geval wordt het als medisch afval afgevoerd. Je wil namelijk niet dat de nabestaanden worden geconfronteerd met wat zich heeft voorgevallen. 

Desinfecteren en ontgeuren

De volgende stap is om de ruimte te reinigen met een professionele desinfectant. Deze zal overal overheen worden gesprayd. Zo worden eventuele bacteriën uitgeschakeld en vormt de ruimte geen gevaar meer voor de gezondheid. De laatste stap is om, wanneer nodig, de ruimte volledig te ontgeuren. Zo weet je zeker dat de ruimte veilig is en men niet meer aan het voorval zal worden herinnerd.