Lijkgeur verwijderen

 

Geuren hebben vaak een hoofdbron die zelf, in de meeste gevallen, simpel te verwijderen is. De geurbron laat echter ook residuen achter en het zijn juist deze residuen die moeilijk zijn om te identificeren en volledig te verwijderen. Wanneer je bijvoorbeeld te maken hebt met een onopgemerkte dood, kunnen grote hoeveelheden afval, vloeistof, en bacteriën zich opbouwen in een woning. Dit is met name een probleem als lichaamssappen vrijkomen die dagen, weken of maanden hebben kunnen intrekken. Wanneer de geurbron is geïdentificeerd, moet deze worden geneutraliseerd. Het is niet voldoende om een lichaam te verwijderen en de omringende gebieden af te spoelen met huishoudelijke schoonmaakmiddelen. Dit zal de geur en/of de biologische gevaren niet verwijderen. Er moeten hiervoor professionele producten gebruikt worden die geschikt zijn om pathogenen te doden en de geurmoleculen af te breken.

  • De geurbron wordt verwijderd 
  • De residuen worden behandeld
  • De ruimte wordt gelucht en ontgeurd

Lijkgeur verwijderen na onopgemerkte dood

Wanneer er iemand overlijdt, gaat het lichaam zichzelf ontbinden. Hierbij komen er allerlei bacteriën, lichaamsvocht of virussen vrij. Wanneer iemand niet direct wordt gevonden nadat degene is overleden en het lichaam er dus voor langere tijd ligt, zal de hoeveelheid lichaamsvocht, virussen, bacteriën en afval alleen maar toenemen. Hierdoor ontstaat een steeds meer doordringende geur die in de desbetreffende ruimte zal trekken. Deze geur is erg extreem en kan niet met enkel huishoudmiddelen worden verwijderd. Je moet hiervoor echt een specialist inschakelen om de lijkgeur te verwijderen. 

Schakel een professional in

Naast dat lijklucht verwijderen te gevaarlijk is om zelf te doen, kan het ook traumatiserend werken. Je wordt namelijk geconfronteerd met resten van ontbinding van de persoon. Dit is erg heftig om mee te maken. Vooral wanneer de persoon is overleden en niemand degene voor een aantal weken of maanden heeft gevonden, zal de situatie alleen maar heftiger worden. Om je niet alleen het werk, maar ook het trauma te voorkomen, is het aan te raden om een bedrijf in te huren dat is gespecialiseerd in het reinigen van zulke situaties. 

Hoe gaan we te werk?

Voordat de lijkgeur wordt verwijderd, wordt de situatie altijd goed bekeken om te kijken wat precies de geurbron is en hoe deze het beste kan worden verwijderd. Vervolgens wordt de lijkgeur geneutraliseerd. De lijkgeur verwijderen moet erg precies gebeuren. Het is niet voldoende om schoonmaakmiddelen uit de supermarkt te gebruiken en de overblijfselen vervolgens weg te spoelen met water. De lijkgeur trekt echt in de woning, waardoor er professionele producten moeten worden gebruikt. 

Wanneer de persoon op een meubelstuk is overleden, moet ook dit meubelstuk grondig worden gereinigd. De geur en bacteriën kunnen hierin achterblijven, wat een gevaar kan vormen voor de gezondheid. Naast dat de geur wordt verwijderd, worden de residuen dus ook behandeld. 

Bacteriën en virussen verwijderen

De lijklucht verwijderen is niet het enige dat moet gebeuren. Wanneer een lichaam in ontbinding is, kunnen er namelijk ook allerlei bacteriën en virussen vrijkomen. Deze kun je inademen, ook al is de geur verwijderd. Naast dat de geur dus moet worden verwijderd, moeten er producten worden gebruikt die pathogenen kunnen doden. Op deze manier kan de ruimte weer volledig schoon en opgeruimd worden, zonder dat het daarna nog een gevaar vormt voor de mens. 

Ongedierte bestrijden

Een bijkomend proces wat er gebeurt wanneer een lichaam zich in ontbinding bevindt, is dat er ongedierte op af komt. Denk aan vliegen, mieren, maden of muizen. Ook dit moet worden voorkomen of verwijderd door de ruimte grondig te reinigen met de juiste producten.